- Pobierz link
- Inne aplikacje
To pytanie zadają dzieci w przedszkolu, ale nawet niektórzy dorośli tego nie wiedzą.
Zacznijmy od początku. Żółty ser wyrabia się z koziego i krowiego mleka. Mleko dostarczane jest do mleczarni w cysternach.
Następnie wlewa się je do kadzi gdzie wysoka temperatura unieszkodliwia bakterie. Później dodaje się do mleka inne bakterie. Nazywane są one bakteriami kwasu mlekowego.
Dziury tworzą się dopiero w dojrzewalni. Tam bkm nadal pracują. Wyzwalają one dwutlenek węgla w postaci pęcherzyków.
Te pęcherzyki nie mają dokąd uciec, bo przez skórkę sera się nie przebiją i dlatego formują się dziury.
Zacznijmy od początku. Żółty ser wyrabia się z koziego i krowiego mleka. Mleko dostarczane jest do mleczarni w cysternach.
Następnie wlewa się je do kadzi gdzie wysoka temperatura unieszkodliwia bakterie. Później dodaje się do mleka inne bakterie. Nazywane są one bakteriami kwasu mlekowego.
Dziury tworzą się dopiero w dojrzewalni. Tam bkm nadal pracują. Wyzwalają one dwutlenek węgla w postaci pęcherzyków.
Te pęcherzyki nie mają dokąd uciec, bo przez skórkę sera się nie przebiją i dlatego formują się dziury.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz